Parabole din natură – un obiect transformat el însuși într-o parabolă

Parabole din natură

 

A apărut recent o carte la care am avut onoarea să colaborez ca traducător, împreună cu domnul Marian Sorin Rădulescu. Este vorba despre primul volum al seriei de Parabole din natură, de Margaret Gatty. După cum se poate vedea din prezentarea cărții, aceasta seamănă cu natura pe care ne invită să o descoperim: delicată, dar puternică. Este un obiect transformat el însuși într-un fel de parabolă prin îndemînarea și inspirația desenatoarei sprijinită de competența și dăruirea colectivului editorial.

Trăim într-o lume care devine tot mai confuză în legătură cu natura umană. Nu pot decît să sper că lecțiile ființelor neînsemnate ale naturii, descoperite de autoare în aceeași măsură în care le-a născocit, ne vor ajuta să ne vedem așa cum sîntem. În orice caz, îi va ajuta pe copiii noștri să-și păstreze o vedere sănătoasă chiar și după ce ochii lor vor îmbătrîni.

În continuare puteți citi o scurtă introducere a autoarei, urmată de o notă biografică.

(Gh. Fedorovici)

*

Introducere

„Două sunt cărţile”, spune Sir Thomas Browne în lucrarea sa Religio Medici(Religia unui medic, 1643), „din care îmi adun cunoaşterea lui Dumnezeu; una-i scrisă de Dumnezeu, cealaltă de slujitorul lui, Natura – acest manuscris universal şi public care se află deschis dinaintea ochilor tuturor: cei care nu l-au văzut niciodată pe Dumnezeu într-una din cele două cărţi, l-au descoperit în cealaltă.” Spunând acestea, ca şi cum ar îndrepta într-o direcţie anume afirmaţia generală de mai sus, el adaugă: „Acele transformări stranii şi tainice pe care le-am observat la viermii de mătase mi-au transformat filozofia în teologie. Există în aceste lucrări ale Naturii, care par să nedumerească raţiunea, ceva dumnezeiesc, iar în http://www.viagradiscountstore.com ele se află mai mult decât poate descoperi ochiul spectatorului obişnuit.”

(Margaret Gatty)

Citește articolul complet pe  Cumpăna. O viziune ortodoxă.

 

Articol publicat de Gheorghe Fedorovici în Cumpăna, 10 mai 2016